Arama:
Ankraj Demiri Nedir?

Ankraj Nedir? Ankraj Demiri Ne İşe Yarar?

Zemine oturtulmak istenen parçanın esnekliğini ortadan kaldırıp sağlam bir şekilde zemine oturmasına ankraj denir. Kelime anlamı olarak demirleme sabitleme anlamı taşıyan ankraj yada ankraj demiri kelimesi köken olarak Fransızca ancrage kelimesinden gelmektedir. İngilizce ise bir nesneyi sabitlemek anlamında Anchorage kelimesinden türetilmiş anchor bar, anchoring iron olarak kullanılmaktadır.

Ankraj Nedir?

Çelik bir teçhizatın, beton benzeri malzeme ya da ortam içerisine yerleştirilmesi işlemi ankraj olarak adlandırılmaktadır. Çelik donatılar tercih edildiğinden çelik ankraj adı da kullanılmaktadır. Donatının yerleştirileceği yerde belirli bir açı ile açılmış deliklere beton enjeksiyonu yapılmaktadır.

Ankraj Nerede Kullanılır?

Ankraj genel olarak bir unsuru bir yere güvenli bir şekilde sabitleme anlamını taşımaktadır. İnşaatlar da betonarme olarak ifade edilen unsurların çelik donatılara bağlanılması ve sabitlenmesi. Bir çok farklı ankraj çeşidi mevcuttur. Bunlar arasında sertleşmiş betona yapılan ankraj, öngermeli ankraj, kalıcı ankraj, fore kazık gibi… Aynı zamanda ankrajın bir diğer adı demir pim olarak geçen bir demir çeşididir. En çok mühendislik ve inşaat alanlarında kullanılan bir terimdir. Özellikle inşaat sektöründe yapıların deprem gibi doğal afetlere karşı güvenli olmasını sağlamaktadır.

Yani burada ki temel amaç, demir ve çelikten olan inşaat malzemelerinin beton içerisine yerleştirilmesidir. Bu beton içerikler bilindiği üzere duvar veya kolonlar olarak geçmektedir. Bu işlem, zeminler de açılan deliklere, yüksek dayanımlı özel çelik malzemelerden yapılmış halat grubunun yerleştirilip beton enjeksiyonunun yapılmasıdır. Bu ifade mühendislikte geçen bir ifadedir. Gevşek zeminler de, yer altı otoparkların da, barajlar da, kazılar da, yer altı ulaşım alanların da çokça kullanılmaktadır. Temel amacı dayanıklı yapıların oluşturulmasıdır.

Örneğin fore kazık en çok uygulanan yapım yöntemlerinden biridir. Taban alanın; belirlenen ölçülerde dairesel kesitli delgi yapılıp, demir donatı yerleştirilerek beton dökülmesine fore kazık ankraj sistemi denilmektedir. Günümüzde depreme dayanıklı yapıların inşası için fore kazık sistemi uygulanmaktadır. Derin temellerle inşa edilecek yapıların yüklerini, zayıf zeminlerden güçlü zemine taşımak için fore kazık kullanılmaktadır.

Ankraj Demiri Ne İşe Yarar?

Kademeli gövde yapısı sayesinde zemine basit bir şekilde tutturulan ankraj demirlerinin 2 çeşidi vardır. Bunlar dolu ankraj demiri ve boş ankraj demiridir. Genellikle korkuluk sistemlerinden sağlamlık ve güvenlik nedeniyle kullanılmaktadır. İsteğe göre iç vidalı ankraj demiri ya da dış vidalı ankraj demiri üretimi yapılabilmektedir.

Ankraj, güçsüz zeminlerde çökmeye engel olur. Örneğin yer altında bulunan otoparklarda veya yeraltı ulaşım güzergahlarında kullanılmaktadırlar. Barajlarda yükseltme, denizin kıyı şeridine vuran dalgalarının iskelelere zarar vermemesi amacıyla ankraj tercih edilmektedir.

Kimyasal Ankraj (Epoksi) Nedir?

Tıpkı ankraj demirinde olduğu gibi zemine güçlü ve basit bir şekilde tutturmak için kimyasal ankraj çeşitleri de kullanılmaktadır. Piyasada epoksi olarak da geçmektedir. Kendine has yapısı sayesinde güçlü tutunma sağlayan kimyasal dübel çok hızlı bir şekilde betonlaşma sağlayan yapısı sayesinde ankraj demirini zemine ya da duvarlara sabitlemektedirler. Çok kısa süre içerisinde betonlaşan yapısı ile ankraj demiri gövdesi üzerindeki kademelerine tutunarak zemine sabitleme yapar.

Benzer Yazılar


Fore Kazık Uygulaması

Fore Kazık Nedir?

Zemin yapısının zayıf olduğu yerlerde, inşaat yüklerini sağlam zemin ile buluşmasını amaçlayan sisteme fore kazık uygulaması denilmektedir.  Teknik olarak; zemin dairesel kesitli delgi ile delinerek, içine yerleştirilen donatının beton ile güçlendirilmesidir. Fore kazık düşey zemin elemanlarından biridir. Yurdumuzda uygulanan fore kazık uygulamasında sıklıkla 65-80-100-120-150 cm çap, 0-50 metre derinlik oranları tercih edilmektedir.

Fore Kazık Uygulaması Aşamaları

İnşası yapılacak yapı ve çevresi kapsamlı araştırılarak kullanılacak kazık uygulaması tespit edilerek uygulama projesi hazırlanır. Ardından belirlenen çap ve derinlikte uygun teçhizat ve fore kazık makinesi ile kuyu açılmaktadır. Kuyu açımı öncesi demir donatıların tamamlanmış ve beton bağlantılarının yapılmış olması önemli bir ayrıntıdır. Aksi halde fore kazık kuyuları bekleme nedeniyle kuyunun göçmesine ve tekrar kuyu açılması gibi zaman ve maliyet artışına sebep açabilmektedir. Kuyu için hazırlanan demir çubuklar kuyuya yerleştirilerek kuyuya beton dökümü yapılarak fore kazık uygulaması tamamlanır. Su olan zeminlerde betonun su ile karışmasını önlemek ve suyu zemine çıkarmak için beton döküm aşamasında tremi borusu kullanılmaktadır. Borunun üzerinde bulunan betonu besleme hunisi fore kazığın en altını doldurmak için kullanılmaktadır. Kolay birleşip ayrılabilen borulardır. Talebe göre farklı ölçülerde imalatı sağlanabilmektedir. Döküm tamamlandıktan hemen sonra tremi borusu yada kullanıldıysa kılıf borusu hızlı bir şekilde geri çekilmektedir.

Mini Kazık Uygulaması

Temel veya derin kazılarda düşey yer değiştirmelerde, yapıların dönmeye karşı güvene alınması için yapılan fore kazık sistemin düşey elemanları ise Mini Kazık ve ankraj uygulamalarıdır. Ayrıca Ankraj hakkında zemin ankraj nasıl uygulanır başlıklı konumuzu okuyabilirsiniz. Fore kazık ile hemen hemen aynı uygulamalara sahip olan mini kazık uygulaması çap boyutu 45 cm’e kadar olan durumlarda kullanılmaktadır. Fore kazık uygulamasında çap 65-150 cm olduğundan makinaları da oldukça büyük alan kaplamaktadırlar. Ancak küçük dar inşaat alanlarında bu makinaların kullanımında zorluklar yaşanmaktadır. Bu tip durumlarda küçük oluşu nedeniyle fore kazık makinaları tercih edilmektedir. Hatta bina içi alanlardaki ihtiyaç olan kazık sistemleri için micro kazık ya da mini kazık uygulamaları tercih edilmektedir.

Fore Kazık Fiyatları

Fore kazık uygulamasında maliyet belirlenirken bazı başlıklara göre fiyat belirlenmektedir. Bunlar: kazık miktarı, kazık çapı, demir donatının ayrıntıları ve işçiliktir. kazık hesabı zemin taşıma gücü özelliğine göre yapılmakta; kazık ölçüleri ve çeşitleri bu değişkenlere göre belirlendiğinden bu da dolaylı yoldan fiyatı etkilemektedir.

Fore Kazık Avantajları

  • Zayıf zeminlerde inşa edilecek yapıların sağlam zeminlere taşınması,
  • Temel kazma işlemini ortadan kaldırır.
  • Delme işlemi sırasında çevreye rahatsız edici bir durum yaratmaz.
  • Deprem anında binalardaki kolon ve kirişlerin kırılmasını engeller. Güven ve emniyet içinde kalmanız sağlar.
  • Yük taşıma kapasitesi yönünden oldukça avantajlıdır.
  • Yerinde imal edilebildiğinden lojistik gibi maliyet ve zaman kayıpları yoktur.
  • Boyları rahatlıkla uzatılıp kısaltılabilmektedir.
  • Bina altı park alanlarının oluşturulmasını sağlar.
  • Fore kazık makinalarının oldukça fazla olduğundan süre kazandırır.

Benzer Yazılar