Arama:
İmbus Cıvata Nedir? Ne İşe Yarar?

İmbus Cıvata

İmbus Cıvata, bir metal veya tahta parçasını başka bir metal veya tahta parçasına sabitlemek için yapılmış bir tür bağlantı elemanıdır. İmbuslar, iç basınç ve ısı ile cıvata başı etrafında çelik oluşturan bir sistem olan imbus kullanılarak üretilmektedir.

Bu cıvata çeşidi metalden yapılmıştır ve çoğu zaman yuvarlak başlıdır. Dış dişli, somun, makine vidaları veya genel amaçlı uygulamalarla kullanım gibi belirli bir amaç için tasarlanmıştır. İç diş, sıkma ve gevşetme için kavrama sağlamak üzere cıvatanın veya somunun göbeğinden geçer. Bir cıvatadaki dişler bir açıyla kesilir, böylece tornavida yukarıdan vida başının altına yerleştirildiğinde, yanlara doğru sıkmak için döner.

İmbus Cıvata Çeşitleri

En yaygın cıvata türleri, imbus vidası adı verilen harici bir döner tahrik cihazı ile sabitlenen imbus cıvatalarıdır. Bu imbus vidaları, standart vidalardan daha büyük çaplara sahiptir ve dış yüzeylerinde konik bir temas noktasına sahiptir. Bu tip cıvatanın bir örneği T imbus cıvatasıdır. T-cıvata, birer uçta ve bir merkezde olmak üzere iki paralel plakaya sahip bir makine vidasıdır. Plakalar T şeklinde bir kama ile birbirine bağlanmıştır.

Bir sonraki en yaygın cıvata türü yuvarlak veya kare başlı vidadır. Yuvarlak başlı cıvatanın düz bir yüzeyi ve pürüzsüz bir noktası vardır. Kare başlı bir cıvata ise yuvarlatılmış köşelere sahiptir. Tipik olarak rondelalardan veya kesicilerden daha az kesilme olasılığı daha düşüktür. Bazı vidaların hiç başı yoktur, bunun yerine şafttan dışarı çıkan düz dişleri vardır. Bu vidalara bazen bir vida oluşturma yeteneklerinden dolayı kendinden kılavuzlu vidalar denir.

İmbus Cıvatalar, matkap uçlu alçıpan vidalar, mafsallı cıvatalar ve imbus cıvatalar gibi farklı tiplerde gelir. Mafsallı cıvataların, üçüncü dişin depolamasında, ilk iki dişe gizlendiği başlarında bir yerine iki “diş” vardır.  Bir imbus cıvatası, bir yerine iki başlı dişli bir cıvatadır. Bunlar, başın uzun bir dişe sahip olması ve kısa bir dişe sahip olması gerekir.

İmbus Cıvata Kullanım Alanları

Mafsallı cıvatalar, gereken vida uzunluğu matkabınızın alabileceğinden daha uzun olduğunda kullanılmaktadır. Beton gibi sert yüzeylerde delik açmanız gerektiğinde, ancak yine de darbeli tornavida veya matkap kullanmadan vida takmak istediğinizde mafsallı cıvata kullanışlıdır.

İki tür alçıpan vidası vardır. Alçıpanın içine kendi deliğini açan matkap uçlu vida ve kendi kendine matkap olmayan vida. Kendinden kılavuzlu vidalar, alçıpanın çatlamadan delinmesine yardımcı olmak için oluklu bir kafaya sahiptir. Kendinden kılavuzlu olmayan İmbus vidalar, duvara delmek için özel bir alet gerektirmektedir.

İmbus Civata Nedir? Ne İşe Yarar?

İmbus Civata Nedir?

İmbus civata, civatalar arasında pek çok önemli işlevi gören cıvata çeşitlerinden biridir. Oldukça fazla alanda oldukça fazla iş için bu cıvataların kullanıldığını söylemek yanlış olmayacaktır.

Öncelikle bazı durumlarda cıvatalar gireceği alana giremez. Yani cıvata alanı uygun değildir. Bu tip durumlar için ise özel üretilmiş olan imbus cıvatalar büyük bir önem taşır. Alanın genellikle dar olduğu durumlarda imbus cıvatalar sayesinde işlem kolayca yapılabilmektedir.

Özellikle yapacağınız işlemlerde cıvata başının dışarıda kalmasını istemiyorsanız imbus civata kullanmanız doğru bir tercih olacaktır. Silindir başlı gömme sistemi ile kullanılan bu cıvata türü kısacası pek çok işe yarayan önemli bir civatadır diyebiliriz.

Setskur vidalar ile birlikte en çok tercih edilen cıvata türlerinden olan imbus, ayrıca başka bir isimle daha anılmaktadır. Bu civataya verilen diğer isim “allen başlı cıvata” olarak bilinmektedir. Ayrıca bu imbus civatalar pratik kullanımı ile de ihtiyaçları gidermektedir.

İmbus Cıvata Kullanımı

İmbus civata pek çok alanda kullanılabilen bir cıvata türüdür. En çok kullanıldığı alanlar ise şu şekildedir:

> Madencilik sektöründe çeşitli işler için imbus kullanımı yaygındır.

> İnşaat sektöründe başta çelik montajı işlemlerinde bu civata türünün yaygın olarak kullanıldığı söylenebilir. Elbette bu montaj işlemi dışında da inşaat sektöründe kullanımı yaygındır.

> Mobilya sanayii ve benzeri sektörlerde de setskur gibi kullanımı tercih edilen cıvatalardan biridir.

İmbus Civata Özellikleri

İmbus cıvatalar oldukça fazla sayıda özelliğe sahiptir. Bu özellikleri sayesinde de pek çok alanda kullanıldıklarını söyleyebiliriz. Bu özelliklerden başlıcaları şunlardır:

> Üretimi ve çözümü kolay bir vidadır.

> Paslanmaz bir cıvata türüdür. Bu da kullanımının artmasını sağlamaktadır.

> Oldukça ekonomik fiyatlar dahilinde satışa sunulmaktadır. Fiyat performans özelliği sebebiyle de tercih edilebilmektedir.

> Bu cıvata türü sağladığı avantajlar sayesinde çeşitli alanlarda da kullanılabilir. Bu da imbus civatanın en önemli özelliklerden biri olarak akla gelmektedir.

> Farklı çeşitlerle satışa sunulmaktadır. Gömme başlı gibi birbirinden farklı çeşitlere sahiptir.

Diğer Yazılar

İmbus Cıvata Nedir ? Ne İşe Yarar ?

İmbus cıvata, civatalar arasında pek çok önemli işlevi gören cıvata çeşitlerinden biridir. Oldukça fazla alanda oldukça fazla iş için bu cıvataların kullanıldığını söylemek yanlış olmayacaktır.

İmbus Cıvata Nedir ?

Öncelikle bazı durumlarda cıvatalar gireceği alana giremez. Yani cıvata alanı uygun değildir. Bu tip durumlar için ise özel üretilmiş olan imbus cıvatalar büyük bir öneme sahiptir. Alanın genellikle dar olduğu durumlarda imbus cıvatalar sayesinde işlem kolayca yapılabilmektedir.

Özellikle yapacağınız işlemlerde cıvata başının dışarıda kalmasını istemiyorsanız imbus cıvata kullanmanız doğru bir tercih olacaktır. Silindir başlı gömme sistemi ile kullanılan bu cıvata türü kısacası pek çok ise yarayan önemli bir civata çeşitleri arasında olduğu söylenebilir.

 

Setskur vidalar ile birlikte en çok tercih edilen cıvata türlerinden olan imbus, ayrıca başka bir isimle daha anılmaktadır. Bu civataya verilen diğer isim “allen başlı cıvata” olarak bilinmektedir. Ayrıca bu imbus civatalar pratik kullanımı ile de ihtiyaçları gidermektedir.

 

İmbus Cıvata Nerelerde Kullanılır?

İmbus cıvata pek çok alanda kullanılabilen bir cıvata türüdür. En çok kullanıldığı alanlar ise şu şekildedir:

  • Madencilik sektöründe çeşitli işler için imbus kullanımı yaygındır.
  • İnşaat sektöründe başta çelik montajı işlemlerinde bu cıvata türünün yaygın olarak kullanıldığı söylenebilmektedir. Elbette bu montaj işlemi dışında da inşaat sektöründe kullanımı yaygındır.
  • Mobilya sanayii ve benzeri sektörlerde de setskur gibi kullanımı tercih edilen cıvatalardan biridir.

 

İmbus Cıvata Özellikleri

İmbus cıvatalar oldukça fazla sayıda özelliğe sahiptir. Bu özellikleri sayesinde de pek çok alanda kullanıldıklarını söyleyebiliriz. Bu özelliklerden başlıcaları şunlardır:

  • Üretimi ve çözümü kolay bir vidadır.
  • Inox özelliğe sayesinde kullanım süresinin artmasını sağlamaktadır.
  • Oldukça ekonomik fiyatlar dahilinde satışa sunulmaktadır. Fiyat performans özelliği sebebiyle tercih edilebilecek bir cıvatadır.
  • Bu cıvata türü sağladığı avantajlar sayesinde çeşitli alanlarda da kullanılabilmektedir. Bu da imbus cıvata denince akla gelebilecek en önemli özelliklerden birisidir.
  • Farklı çeşitlerle satışa sunulmaktadır. Gömme başlı gibi birbirinden farklı çeşitlere sahiptir.

Diğer Yazılar

İmbus Civata Standartları

İmbus civata nedir?

Sanayide kullanılan bağlantı elemanlarının bazılarının baş kısmının çıkıntı oluşturması tercih edilmeyebilmektedir. Kullanılan bağlantı elemanları arasında vida, civata gibi birleştirme sağlayan elemanların birçoğunun baş kısmı dışarıda kalmaktadır. Baş kısmı olmayan elemanların ise sağlamlaştırılması ile ilgili sorunlar oluşabilmektedir. Bu tip durumlarda imbus civata kullanılmaktadır. İmbusların baş kısmı, ana parçaya gömük şekilde birleşmesini sağlayacak şekilde üretilmektedir.

İmbus Civata Nerede Kullanılır?

Baş kısmında altıgen soket yer alan ve alyan anahtar takımı ile kullanılan civata çeşitidir. Somun anahtarının kullanılamadığı alanlarda tercih edilmektedir. Ayrıca parçalarda sürtünme ihtimali olan yerlerde, içeri gömülebilme özelliği sayesinde imbus başlı civata kullanılmaktadır.

İmbus civataların başının gireceği yer dar ise cıvatayı sıkmak için somun anahtarı kullanılamamaktadır. Ya da cıvatanın baş kısmının dışarıda kalması risk oluşturacak durumlarda, gömme anahtarlı civata kullanılmaktadır. Bunlara alyan başlı imbus civatalar denilmektedir. Çoğunlukla altıgen girinti bulunan imbus cıvatalar alyan anahtarı takımları ile montajı yapılmaktadır. Alyan anahtar setleri, altıgen kenarları olan “L” harfine benzeyen farklı çaplarda sert çubuklardan oluşmaktadır. Alyan anahtarlar cıvata başındaki altıgen girintilerin içine oturtulup döndürülerek kullanılmaktadır.

Makine, inşaat gibi sektörlerde yoğun bir şekilde imbus çeşitleri tercih edilirken, inşaat sektöründe çelik konstrüksiyonların montajında da yoğun olarak kullanılmaktadır.

İmbus Civata Standartları

Bir diğer adı silindirik başlı gömme anahtarlı ya da alyan başlı cıvata (allen cıvata)’dır. İmbuslar kullanım alanlarına göre farklı ölçülerde üretilebilmektedir. İşin gerektirdiği özelliklere uygun, imbus civata dişleri, metrik veya inç kullanılarak üretilmektedir.

İmbus başlı ölçüleri özel ölçüler haricinde ölçü standartları, uzunluk 6 – 240 mm ve çapı M2 – M24 arasındadır. Mukavemet değer aralığı 8.8 – 10.9 -12.9’dir.

İmbus Civata Çeşitleri

Baş biçimine göre civata çeşitleri arasında yer alan alyan başlı ve havşa başlı civatalar için  farklı ölçü standartları mevcuttur. Baş biçimine ve gövde biçimine göre civata çeşitleri:

  • Altı Köşe Başlı Cıvata,
  • Alyan Başlı Cıvata,
  • Havşa Başlı Gömme Anahtarlı Cıvata,
  • Halka Başlı Cıvata,
  • Göz Başlı Cıvata,
  • Tornavida ve Yıldız Başlı Tornavida Ağızlı Cıvatalar,
  • U Cıvatalar,
  • Flanşlı Cıvatalar
  • Özel amaçlı üretilen cıvatalar

Gövde biçimine göre civata çeşitleri şunlardır. Germe Cıvata, Setskur Vidalı Pim, Saç Vida, Akıllı Vida, Ağaç Vida, Esnek Cıvata ve Saplama Cıvata

Benzer Yazılar