Arama:
Metrik Standart Vida Tablosu

Metrik Standart Vida Tablosu

Sanayide ve birçok alanda bağlantı elemanlarında standart ölçü birimi olarak metrik vida tablosu kullanılmaktadır. Mühendisler ve teknik personel için oldukça önemli olan bu standartlara ait tablo aşağıda verilmiştir.

Öncelikle kılavuz çeken teknik elemanlar delinecek delik çapını bilmek zorundadır. Bunun için metrik vida tablosu üzerinden matkap çapını bilmesi gerekmektedir. Örneğin; M8 kılavuz çekilecek bir parçada, matkap çapının 6,80 mm olması gerekmektedir. Yani kılavuz çekmeden önce 6,8 matkapla delik delmek gerekmektedir.

M8 Saplama Ölçüleri ve Fiyatları

Sanayide çok kullanılan saplama ölçülerinden biri de M8 vida anma çapına sahip saplama elemanlarıdır. M8 lik saplama adım sayısı (P) 1,25, Diş dibi çapı 6,466 inch dış vida(d1), 6,647 inch iç vida (D1) ölçülerine sahiptir. M1’den M100’e kadar ölçülerde bulunan saplamalar değişen ölçüleri oranda farklı fiyatlara sahiptirler. Özel taleplere göre de üretim yapılabildiğinden saplama fiyatları farklılık göstermektedir. Dilerseniz saplama ölçüleri ve fiyatları hakkında ayrıntılı bilgi almak için bizimle iletişim kurabilirsiniz.

Bağlantı elemanları arasında en çok tercih edilen gijon diğer adıyla tij saplamalar ihtiyaca göre farklı ebatlarda üretilmektedir. Özellikle en sık kullanılan elemanlar M8 Gijon ve M10 Gijon çeşitleridir. Ayrıca m8 gijon din 975, 1 metre m8 gijon din, m8 gijon dın 975 beyaz, gijon dın 975 beyaz, beyaz 1 metre m8 gijon, 975 beyaz 1 metre m8, gijon din 975 beyaz 1, din 975 beyaz 1 metre, din 975 demir gijon saplama olarak aratılan yoğun şekilde talep gören vida (saplama) çeşitleridir. En uygun M8 saplama fiyatı hakkında bilgi almak için bizimle iletişim kurabilirsiniz.

Gijon (Saplama) Kullanımı

Gijonun bir ucu vida açılan yuvaya, diğer ucu ise somun ile sıkıştırılmaktadır. Gerekli görüldüğünde kesilerek istenilen ölçülere getirilip kullanılmaktadır. Ayrıca kelebek somun vasıtasıyla gerdirme için de kullanılmaktadır. Kullanılacak alana göre tam diş gijon saplama, kısmı diş gijon saplama veya iki ucu dişli gijon tij saplama üretimi yapılmaktadır.

 

Diğer Yazılar


Diş Biçimine Göre Vida Çeşitleri

Vida Çeşitleri

Vida çeşitleri için öncelikle helis eğrisi kavramını öğrenelim. Helis eğrisi, dik üçgenin silindirin üzerine sarıldığında oluşan eğriye helis eğrisi denir. Silindir taban çevresi, etrafına sarılacak üçgenin dik kenarına eşittir. Vida üzerindeki dişler ise silindirik mil üzerine eğimli bir düzlem sarılmasıyla meydana gelir. Bazen silindirik yerine konik millerde kullanılmaktadır. Eğri düzlemin sarılmasında meydana gelen eşit aralıklı oluklar üçgen, trapez ve kare şekiller meydana getirmektedir. Tüm bu bahsedilen kavramlar vidayı meydana getirir. Örneğin nesneleri bağlama amaçlı metrik vidalar kullanılırken, hareket iletimi gereken noktalarda kare ve trapez vidalar daha doğru bir seçim olmaktadır.

Vidaların asıl görevleri, yük taşımak ve hareketi iletmektir. Sanayi gibi birçok alandaki makine gruplarının dişli kısımlarını vidalar oluşturmaktadır. Vidalar diş biçiminin kullanım alanlarına göre 3 farklı vida çeşitleri mevcuttur.

Diş Biçimine Göre Vida Çeşitleri

  1. KARE VİDALAR:

    Silindirik mil üzerine sarılan eğri düzlemin meydana gelen eşit aralıkların kare olduğu vida tipleridir. Yapısı gereği bağlama amaçlı değil, trapez vidalarda olduğu gibi hareket ve kuvvet iletimlerinde kullanılmaktadır. Ancak vida üzerindeki kanalların kare oluşu ve boylarının kısa olmasından dolayı çok fazla sıkıştırma yapılamamaktadır.

  2. TRAPEZ VİDALAR:

    Silindirik mil üzerine sarılan eğrinin meydana getirdiği eşit aralıkların kesilmiş üçgen şekline benzediği vida tipidir. Vida adımının, kesik üçgen şeklinde olması somun ve vidanın birbirine boşluksuz sımsıkı tutunmasını sağlamaktadır. Buda trapez vidaların kolayca sökülebilmesini sağlamaktadır. Sonuç olarak kullanım rahatlığından dolayı devamlı parçaların sökülüp takılması gereken alanlarda tercih edilmektedir. Helis açıları büyük olmasına rağmen uç açıları oldukça küçüktür. Sonuç olarak, sürtünme kuvvetini azalttığından bağlantı vidası olarak kullanılamazlar. Kare vidalarda olduğu gibi trapez vidalar da hareket iletiminde kullanılmaktadır.

  3. ÜÇGEN VİDALAR:

    Bu vida tipinin helis açısı ve diş yüksekliği küçük, düş açısı ise büyük olma özelliği onu en sağlam vida tipi içerisinde konumlamaktadır. Bu vidaların baş tarafı üçgen şeklindedir. Diş açılarının değerine göre kendi içinde ikiye ayrılmaktadır. Diş açısı 60 derece olanlara metrik vida, yine diş açısı 55 derece olanlara whitworth (permak) vida denilmektedir. Üçgenin iç açıları toplamı 180 derece olduğundan yola çıktığınızda metrik vidaların diş açıları eşkenar üçgene, whitworth vidalar ise ikizkenar üçgene benzediğini söyleyebiliriz. Sonuç olarak, helis açılarının düşük oluşu darbelerde etkin performans sağladığının da bir göstergesidir.

  4. TESTERE VİDALAR:

    Diş açısı 30 derece olup, tek yöne doğru eğimleri vardır. Bu nedenle hareket vidası olarak tek yönlü kuvvetleri taşıma özelliği taşımaktadır. Ve bu nedenle daha çok vinç ve krikolarda kullanılmaktadır.

  5. YUVARLAK VİDALAR:

    Diş açısı yuvarlak ve 30 dereceye sahiptir. Diş açılarının yuvarlak olması örneğin kumlu, tozlu ve nemli ortamlarda rahat kullanım sağlamaktadır.

 

Diğer Yazılar