Arama:
Rondela Pul Nedir?

Rondela Pul Nedir?

Genellikle cıvatanın baş tarafının altında konumlanan orta kısmı delik olan halka biçimli sac parçalara rondela ya da pul denir. Cıvatalar somun ile kullanıldığında rondela bağlantı yapılan parçanın üstüne bağlanmaktadır. Aynı zamanda cıvata bağlantı noktalarının olası hasar görmelerini engellemektedirler. Bu nedenle bağlandığı parçadan daha yumuşak bir maddeden üretilmektedirler. Örneğin bronz, sac, pirinç, kurşun, yumuşak çelik, bakır, alüminyum gibi yumuşak metallerden üretilmektedirler.

Rondela Nerelerde Kullanılmaktadır?

Rondela ya da diğer adıyla pulun bir diğer görev alanı, somun ve cıvata başlarının daha geniş yüzeye baskı yapmasını sağlamakla görevlidirler. Bazen de ana parçadaki deliğin cıvatanın çapından büyük olduğu hallerde pul kullanılmaktadır. Titreşim oluşan çalışma ortamlarında cıvataların gevşemesine engellemek için rondela somun ya da emniyet sacları kullanılmaktadır.

Makine parçaları ile somun, cıvata gibi vidalı elemanların birbirine bağlanmaları sırasında, parça yüzeyindeki zedelenmeleri ve  gevşemesine engel olan, ortası delik metal halka elemanlara rondela somun denilmektedir.

 

Rondelalar ve emniyet sacları somunların frenlenmesi için kullanılan makine elemanlarıdır.

Cıvata ile somun ya da sıkıştırılan parça arasındaki fazla olan mesafeyi telafi etmek amaçlı üst üste birden fazla kullanılarak yay görevi görmektedirler. Farklı çeşitlerde farklı ölçülerde rondela çeşitleri vardır. Rondelanın ölçülerinde anma çapı, delik çapı, dış çap, et kalınlığı ve ağırlık başlıkları dikkate alınmaktadır.

 

Rondela Pul İmalatı

Kullanım alanına göre değişkenlik gösteren rondela çeşitleri mevcuttur. Bunlar düz, kare, kavisli, yaylı, tırtıklı, çanak, imbus gibi birçok tipte üretilmektedir.

Rondela, sıkıştırılacak parçayla somun-cıvata arasına konulan, bağlantının kendiliğinden gevşemesini, sıkılan parçanın yüzeyinin deforme olmasını engellemek için tırtıklı rondela pul çeşidi kullanılmaktadır.

Rondela imalatında hammadde tabakalar halinde kesilerek hazırlanmaktadır. Ardından yüksek tonajlı eksantrik presler ile kalıpların basım işlemi tamamlanır. Devamında kontrol yapılarak eleme, vibrasyon testi, parlatma ve paketleme aşamalarıyla tamamlanmaktadır. Rondela farklı çeşitlerde üretilebilmektedir. İhtiyaca göre rondela üretimi yapılabilmektedir. Metal rondela dışında farklı madenlerden de rondela imalatı yapılmaktadır. Rondela pul fiyatları için iletişim bölümünden bizimle irtibata geçebilirsiniz.

 

Benzer Yazılar


 

Kopilya Pimi ve Çeşitleri

Kopilya Pimi

Çalışma ortamı ya da çalışma sürecinde titreşim bulunan yerlerde somun, ayar bileziği ve perno gibi parçaların titreşim sonucu çözülmesini engellemek amaçlı kullanılan silindirik makine elemanlarına kopilya pimi denilmektedir. Bayanların kullandığı tel tokaları andıran, maşa görünümlü bu parçalar ayrıca kupilya, gupilya, gopilya gibi farklı isimlerle de kullanılmaktadır.

İçindekiler

Kopilya Pimi Kullanım Alanları

Kupilya pim, somun ve cıvata gibi elemanları kilitlemek için bağlantı elemanı olarak kullanılan metalik bir elemandır. Normal bir cıvatalarda veya diğer bağlantı elemanlarında küçük delikler açarak kupilya pimi kullanılabilmektedir. Farklı bir tutturucu türü olan çatal pimler, zaten delik açtıkları için kopilyalarla birlikte kullanılmaktadır.

Perno : Hareketli birleştirme amaçlı genellikle makaralarda, mafsallı birleştirme gereken ortamlarda kullanılmaktadır. Makine ve motorlu taşıt imalatı, tren lokomotif ve vagon üretiminde tercih edilmektedir.

Ayar Bileziği: Mil üzerindeki çark, kasnak, makara gibi elemanların mil ekseni doğrultusunda kaymasını engelleyen elemanlardır.

Kopilya Pimi ile Perno arasındaki fark nedir?

Pimlerin üretimi esnasında bulundukları yere sıkışma mantığı olduğundan konik yada çentikli yapıya sahiptirler. Perno tıpkı pim mantığında çalışmaktadır. Döner parçaların birbirine bağlanmasında tercih edilmektedir. Perno ve pim her ikisi de mafsallama için kullanılan elemanlarıdır.

Kopilya Pimi Çeşitleri

Silindirik makine elemanları olan kopilyalar standart üretimde 3 farklı sınıfa ayrılmaktadır.

  • Maşa kopilya,
  • Yaylı kopilya,
  • Kama biçimli kopilya olmak üzere üç sınıfa ayrılmaktadır.

En yoğun kullanıma sahip maşa biçimli kopilya çeşitleridir. Elbette bu 3 biçim dışında talebe özel farklı şekillere ve ölçülere sahip kopilya imalatı yapılmaktadır. Diğer kopilya pim çeşitleri:

Bölünmüş pim: Metalleri birbirine tutturmak için bir araç olarak kurulum için kullanım sırasında bükülen, zımba veya perçin benzeri kullanılan iki çubuk veya tırnağa sahip metal bir tutturucudur.
Firkete pim: Genellikle R harfini andıran, bükülmeye gerek kalmadan kullanılmaktadır.
Papyon pim: Papyon şeklinde bir firkete pim türüdür.
Çember pim: Halka şeklinde kopilyalardır.
Clevis pim: Kendisine bağlı olan cismin pin ekseni içerisinde dönme hareketine izin veren bir bağlantı elemanı türüdür. Bu tip pim bir sap, delik ve kafadan oluşur. Delik, pimin karşı tarafındaki şafttan geçer. Genellikle, çatal pimi bir kelepçe ile birlikte kullanılmaktadır.
Dübel pimi:
Konik pim: “Bir konik pim, makine mühendisliğinde sabitleme için kullanılan çelik bir çubuktur. Farklı uçlarda biraz daha büyük çaplara sahipler”.
Yivli pimler: Yivli pimler, çubuk veya bobin stoğundan yapılmış üç uzunlamasına yivli silindiriktir.
Tırtıllı pimler: Bu tip çatal pim, normal çapları 3/32-3/8 olan tipik bir rulo biçimli pimdir.
Tel çıt çıtlı pimler: Bunlar, bileşenleri tek bir yerde tutmak için çatal pimlerde veya şaftlarda kullanılır.
Çekiç seti çatal pimleri: Geçici bir tutuş için yerleştirildikten sonra bir çekiçle vurulurlar.
Kamalı kilit pimleri: Bu ağır pimi bir çatal pimdeki deliğin içine yerleştirin. Yerleştirdikten sonra, kale için çatalları açmak için bir çekiç ile vurabilirsiniz.

 

Kopilya şekli itibariyle çelik telin ikiye katlanması ile üretilmektedir. Hareketli alanlarda kullanılan cıvataların uç kısmındaki delikten geçirilip her iki uç ters yöne bükülerek, cıvatanın hareket veya titreşimden dolayı çıkma ihtimali emniyet altına alınmış olmaktadır. Kopilya imalatı sırasında inox malzeme ile kaplanarak paslanmaz kopilya üretimi de yapılmaktadır.

Kopilya (Gupilya) Ölçüleri

Diğer adıyla gupilya çapı, geçeceği delik çapından daha küçük olmalıdır. Anma çapı olarak geçirilecek delik çapı kullanılmaktadır. Diğer kopilya ölçü standartları aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

Kopilyalar tek kullanım için uygundur. Bükülme pimi zayıflatacağından birden fazla kullanımlarda kopma, kırılma gibi durumlar yaşanabilmektedir.

Kopilya Pimi Nasıl Çıkarılır?

Bir pimi çıkarmak için öncelikle pimin nasıl takıldığına, deliğin kalın ve paslı olup olmadığına bağlı olarak kolay ya da zor olabilmektedir.

Kupilya piminin bükülmüş tarafları bir pense yardımıyla nazikçe düzeltilmelidir. Bu pime fazla kuvvet uygulamak kopma, kırılma yaşatabileceğinden tüm süreci daha zor hale getirebilir. Bu nedenle kopilya takarken standartlara uymak; çıkarma işlemini de kolaylaştıracaktır.

Kamalı piminizin o kısmını tamamen düzelttikten sonra, yukarıdaki resimde olduğu gibi, kopilyanın diğer ucunu kavramak için pensenizi kullanabilirsiniz. Ardından pimi çekin, pimin çekilmesi zorsa pime pense ile vurabilirsiniz . Birkaç vuruştan sonra kopilya deliğinden dışarı çıkacaktır.

Benzer Yazılar


Rondela Pul

Rondela Pul nedir?

Makinaların bağlanacak cıvata ve ana gövde arasında kullanılan ortası delik metal halka şeklindeki parçalardır. Genellikle rondela “pul” adıyla da kullanılmaktadır.

Rondela Ne İşe Yarar?

Rondela kullanmak, yapılan bağlantının güçlenmesini ve parçanın sıkmadan kaynaklı zarar görmesini engellemeyi sağlar. Bağlantının güçlenmesini sağlayan rondela, kullanılan cıvatanın daha geniş yüzeye etki etmesini sağlamaktadırlar. Bilhassa titreşim sonucu vida, cıvata gibi bağlantı elemanlarındaki gevşeme; ciddi sorun veya kazalara yol açabilmektedir. Bu tip vibrasyonlu çalışma ortamlarında cıvatanın sökülme ihtimaline karşı önlem amaçlı kullanılmaktadır.

Rondela Çeşitleri

Cıvatayı güçlendiren kritik bir bağlantı elemanı olduğundan birçok farklı çeşidi bulunmaktadır.

Metrik düz-yaylı, Inch Düz-yaylı, Şase, Bakır, Tırtıllı, Layner, Çanak, Ondule, Rulman baskı, İmbus gibi çeşitleri mevcuttur.

En sık kullanılan rondela çeşidi düz pul olup, ayrıca yaylı pullarda sıklıkla kullanılmaktadır. Yaylı rondela somun veya cıvatanın frenlenmesini sağlayıp, cıvatanın uyguladığı kuvveti yüzeye eşit bir şekilde yaymaktadır.

Rondela Ölçüleri

Farklı çeşitlerde farklı ölçülerde pul çeşitleri mevcuttur. Rondela ölçüleri belirlenirken bazı başlıklar dikkate alınmaktadır. Bunlar; anma çapı, delik çapı, dış çap, et kalınlığı ve ağırlıktır.

Rondela Pul Kullanım Amaçları

Vidanın uygulanacağı alan eksene dikey haricinde farklı bir açılarda tercih edilmektedir. Ana gövdenin fazla pürüzlü olması durumunda da pul kullanılmaktadır. Zarar görebilecek sert olmayan yüzeylerin birleştirilmesinde yüzeye gelen basıncın azaltılması için pul tercih edilirken, nemli ortamlarda sızdırmazlık sorununa karşı da kullanılmaktadır. Bazı durumlarda cıvatanın gireceği delik çapı, cıvatadan daha büyük olabilmektedir. Bu durumlarda bağlantının güçlenmesi amacıyla rondela kullanılmaktadır.

Diğer Yazılar