Arama:
Vida Pulu
Rondela Pul Ne İşe Yarar?

Rondela Pul Çeşitleri

Cıvata benzeri bağlantı elemanlarının baş kısmı monte edildiği alana zarar vermemesi için rondela pul çeşitleri kullanılmaktadır. Pul temas noktasını genişleterek yüzey üzerine oluşabiliecek hasarları engellemektedir. Ayrıca cıvatanın yüzeyle sürtünmesine engel olacağından rahat bir şekilde sökülmesini de sağlayacaktır.  Ayrıca diğer bir adı da pul olarak kullanılmaktadır. Rondela ortası boşluklu metal halka formatında üretilmektedir.

Rondela Pul Çeşitleri - Saplamacivata.com

Rondela Pul Ne İşe Yarar?

Somun, cıvata yada vida gibi elemanlar, bağlandıkları ana parçalar üzerinde farklı kuvvetlere maruz kalmaktadırlar. Çalışma ortamı titreşim üreten bir ortam ise elemanların gevşemesine yol açacaktır. Sanayide birçok mekanik veya elektronik cihazlar ince ayarlar sayesinde verimli çalışabilmektedir. Bu tip gevşemeler ayar bozulması ve benzeri sorunları beraberinde getireceğinden riskler oluşturabilmektedir. Hatta makinaların çalışması sırasında titreşim sonucu yerinden çıkan bir parçanın hayati sonuçları oluşturabileceği asla unutulmamalıdır. Bu tip senaryoların önüne geçmek için bağlantı elemanları ile birlikte rondela pul tercih edilmelidir. Bu işleme frenleme denilmektedir.

 

Rondela Nedir? Rondela Çeşitleri Nelerdir?

Kullanım alanlarına göre farklı tiplerde üretilen rondela çeşitleri içinden bazıları:

A Tipi Düz Rondela

Çoğunlukla ufak başlı vidalarla birlikte kullanılan, ortasında delik bulunan düz, disk şeklindeki pullara A Tipi Düz Rondela denilmektedir.

B Tipi Yaylı Rondela Pullar

Titreşim ve sarsıntı olan ortamlarda, somunun gevşemesini engellemek için yaylı rondela kullanılmaktadır. Bu pul halka şeklindedir ve yay çeliğinden üretilmektedir. Yay, gerilim nedeniyle uçları hafifçe yukarı ve aşağı kaldırılır. B tipi yaylı rondela çeşitleri, somun veya cıvata üzerinde ya da altında konumlanarak her iki uç birbirine bakana kadar sıkılarak kullanılmaktadır.

Kavisli Yaylı Rondela

Düşük yük dağılımı ve esneklik gerektiği alanlarda kavisli yaylı rondela pullar kullanılmaktadır. Hilal şeklinde olup hafifçe kıvrılmış yapıları vardır.

Bunlar haricinde çok çeşitli rondela pul çeşitleri mevcuttur. Bunlardan bazıları Metrik düz, INCH düz, Metrik yaylı, INCH yaylı, Bakır, İçten Tırtıllı, Dıştan Tırtıllı, Şase, Alüminyum, Layner, Rulman Baskı Pulları, Çanak Pullar, Kalın Çanak, Ondule Pullar A Tipi, Ondule Pullar B Tipi, Manşon Pulları, Kilitli Pullar, EPDM Pul, Imbus Rondela, A, U, I, kilitli, tırtıllı, u rondela, imbus rondela, layner, rulman baskı, çanak pullar olup malzeme olarak bakır, çelik ve alüminyum çeşitleri de mevcuttur.

Rondela İmalatı

Öncelikle üretim esnasında hammadde tabaka halinde kesilmektedir. Ardından belirli ölçülerdeki kalıplar oranlarına göre yüksek tonajlı eksantrik presler ile basım işlemi yapılaktadır. Devamında eleme, vibrasyon testi, parlatma ve paketleme aşamalardan geçirilen rondelalarına imalat süreci tamamlanır. Pullar farklı çeşitlerde üretilebilmektedir. İhtiyaca göre rondela üretimi yapılabilmektedir. Metal rondela dışında farklı madenlerden de rondela imalatı yapılmaktadır. Rondela pul fiyatları için iletişim bölümünden bizimle irtibata geçebilirsiniz.

 

Diğer Yazılar

Rondela Pul

Rondela Pul nedir?

Makinaların bağlanacak cıvata ve ana gövde arasında kullanılan ortası delik metal halka şeklindeki parçalardır. Genellikle rondela “pul” adıyla da kullanılmaktadır.

Rondela Ne İşe Yarar?

Rondela kullanmak, yapılan bağlantının güçlenmesini ve parçanın sıkmadan kaynaklı zarar görmesini engellemeyi sağlar. Bağlantının güçlenmesini sağlayan rondela, kullanılan cıvatanın daha geniş yüzeye etki etmesini sağlamaktadırlar. Bilhassa titreşim sonucu vida, cıvata gibi bağlantı elemanlarındaki gevşeme; ciddi sorun veya kazalara yol açabilmektedir. Bu tip vibrasyonlu çalışma ortamlarında cıvatanın sökülme ihtimaline karşı önlem amaçlı kullanılmaktadır.

Rondela Çeşitleri

Cıvatayı güçlendiren kritik bir bağlantı elemanı olduğundan birçok farklı çeşidi bulunmaktadır.

Metrik düz-yaylı, Inch Düz-yaylı, Şase, Bakır, Tırtıllı, Layner, Çanak, Ondule, Rulman baskı, İmbus gibi çeşitleri mevcuttur.

En sık kullanılan rondela çeşidi düz pul olup, ayrıca yaylı pullarda sıklıkla kullanılmaktadır. Yaylı rondela somun veya cıvatanın frenlenmesini sağlayıp, cıvatanın uyguladığı kuvveti yüzeye eşit bir şekilde yaymaktadır.

Rondela Ölçüleri

Farklı çeşitlerde farklı ölçülerde pul çeşitleri mevcuttur. Rondela ölçüleri belirlenirken bazı başlıklar dikkate alınmaktadır. Bunlar; anma çapı, delik çapı, dış çap, et kalınlığı ve ağırlıktır.

Rondela Pul Kullanım Amaçları

Vidanın uygulanacağı alan eksene dikey haricinde farklı bir açılarda tercih edilmektedir. Ana gövdenin fazla pürüzlü olması durumunda da pul kullanılmaktadır. Zarar görebilecek sert olmayan yüzeylerin birleştirilmesinde yüzeye gelen basıncın azaltılması için pul tercih edilirken, nemli ortamlarda sızdırmazlık sorununa karşı da kullanılmaktadır. Bazı durumlarda cıvatanın gireceği delik çapı, cıvatadan daha büyük olabilmektedir. Bu durumlarda bağlantının güçlenmesi amacıyla rondela kullanılmaktadır.

Diğer Yazılar