Arama:
Saplama Cıvata Özellikleri ve Çeşitleri

Saplama Cıvata nedir?

Silindirik yada konik yüzeylere aynı adım ve profilde açılan helisel kanallardan oluşan bağlantı elemanlarına saplama denir. Sanayide ve birçok endüstri kolunda takma ve sökme işlemlerinde baskı oluşan alanlarda saplama çeşitleri kullanılmaktadır.

Saplama Cıvata Özellikleri

Saplama cıvatalar yüksek basınçlı, sızdırmazlık gereken alanlarda tercih edilen elemanlardır. Özellikle boru hatlarının kullanıldığı arıtma, petrokimya, petrol endüstrilerinde sıklıkla kullanılan saplama cıvata özellikleri (kalite ve ölçüleri) bazı standartlara göre tanımlanmıştır.

İhtiyaca göre saplama uçları oval olarak yuvarlatılmış, düz kesilmiş ve pahlı üretilebilmektedir. Saplama uzunluğu genellikle uçtan uca ölçümü yapılmaktadır. Yere yatay olarak ölçülen saplama cıvata uzunluğu, ilk dişten son dişe olan mesafedir. Saplama cıvatalar inç biriminde uzunlukları 1/4 oranında artması gerçekleşmektedir.

Cıvatalarda DIN (Alman standartlarına) göre St37, St42, St70 yapı çelikleri kullanılmaktadır. Bu çelikler isimlerini kopma mukavemetine göre almaktadır. Örneğin St 37 çeliği 1 mm2 kesit alanında kopma mukavemeti 37 kp/mm2 olduğundan st37 olarak isimlendirilmektedir. Bazen karbon oranı taşıyan C harfi ile başlayan alaşımsız çelikler de kullanılmaktadır. Örneğin C45  %0.45 oranında karbon içeren alaşımsız kalite çelikten üretilmektedir.

Eğer yüksek kuvvet altında kullanılmayacaksa St37 çeliği kullanılabilmektedir. Bu çeliğin işlenmesi oldukça kolaydır. Çelik kalitesi yükseldikçe işlenmesi zorlaştığından yüksek kuvvet altında kullanılabilmektedir.
Saplama cıvata üretiminde çelik haricinde; polimer, ahşap, seramik, gibi malzemelerde kullanılmaktadır.

İhtiyaca yönelik saplama cıvata çizimleri ile ilgili bizden fiyat ve termin bilgisi alabilirsiniz. Üretim tesislerimizde projeye özel bağlantı elemanları üretimi yapılabilmektedir.

Saplama Çeşitleri

Saplamalar her iki başı dişli, ortası boşluklu veya tümü dişli uzun çubuklar olarak ve ihtiyaca göre farklı tiplerde üretilmektedir. Saplamalar çeşitli sektörlerde farklı boy ve çaplarda kullanılmaktadır. Çoğunlukla yapı sektörü ankraj bulonları, iletişim sektöründe anten bağlantı elemanları, makine sektöründe çeşitli boy ve genişliklerde kullanılmaktadır. Ayrıca yüksek gerilimli hatlarda uzun saplamalar, asansörlerde ise kabin bağlantılarında kullanılmaktadır. Ayrıca otomotiv sektöründe aks parçalarını birbirine bağlamak için, inşaat sektöründe çelik yapıların bağlantısında yüksek mukavemetli saplamalar tercih edilmektedir.

Tam Boy Dişli Saplama: Gövde bölümünün tümü dişli olan saplama çeşididir. Tam boy saplama kullanılan diğer bağlantı elemanının tümünün birbirine geçmesi halinde tercih edilmektedir. Ayrıca kısmi dişli ve her iki ucu dişli saplama modelleri de mevcuttur.

Tapa Uçlu Saplamalar: Birbirinden farklı uzunluklardaki parçaların birbirine geçmesi için kullanılmaktadır.

Çift Uçlu Saplama: Birbirine bağlanacak parçaların eşit uzunlukta olduğu durumlarda tercih edilmektedir.

Yivli Uçlu Saplama: Birbiri ile sızdırmaz bir şekilde bağlantı kurulacak parçalarda kullanılmaktadır.

Kısa Gövdeli Çift Uçlu Saplamalar: Özel amaçlı uygulamalarda U Bolt, J Bolt ve L Bolt isimleri verilen kısa gövdeli iki uçlu saplama modelleri tercih edilmektedir.
Diğer Saplama Çeşitleri:  Aks Saplama, Tam Diş Saplama, Yarım Diş Saplama. Kimyasal Saplama, Kimyasal Cam Tipi Saplama, Donatı Vida Dişli Ankraj, Metrik Dişli Saplama, Egsoz Saplaması, Çift Taraflı Trifon Saplama, İki Ucu Dişli Kanepe Çekyat Saplaması(DIN901), İki Ucu Dişli Saplama(DIN901), Yarım Dişli Saplama(DIN525), Galvaniz Kaplamalı Tam Dişli Saplama (DIN975), Lak Kaplamalı Tam Dişli Saplama (DIN975), Whitworth Tam Dişli Saplama (DIN975), Paslanmaz İnoks Tam Dişli Saplama (DIN975), Çelik Tam Diş Saplama (DIN975), Pahlı Tam Dişli Saplama (DIN976), Tam Dişli Kimyasal Saplama, Tam Dişli Saplama (DIN975),

Saplama üretiminde kaplama olarak, Inox (paslanmaz) kaplama, elektro galvaniz kaplama ve dakroment kaplama kullanılmaktadır. Bundan dolayı saplamalarda kaplama türüne göre de üretim çeşitleri mevcuttur.

Diğer Yazılar

Saplama Civata Çeşitleri, Ölçüleri ve Fiyatları

Saplama nedir?

Silindirik yada konik yüzeylerin ortası boş olacak şekilde her iki ucuna veya tümüne aynı adım ve profilde açılan helisel kanalların oluşturduğu bağlantı elemanına saplama denir. Belirli çap ve boylarda imal edilmektedir. Aynı zamanda özel ölçülerde de üretilebilmektedir. Tak-sök işleminin yoğun olarak kullanıldığı, gerilim ve baskı oluşan alanlarda tercih edilmektedir. Diğer isimleri vida mili, gijon ve tij olarak da kullanılmaktadır. Şekil olarak cıvataya benzer. Farklı kalınlık ve uzunlukta, bir yanı yivli, yuvarlak metal silindirik elemanlardır.

Saplama Çeşitleri

Saplama, baskı ve gerilme yapılan ortamlar için her iki ucu dişli, ortası boşluklu veya tamamı dişli uzun çubuklar olarak üretilmektedir. Saplamalar ihtiyaca göre farklı tiplerde üretilmektedir.

Tam boy dişli saplama, bağlantı elemanı gövdesinin tamamı dişli olan saplama çeşididir. Bu parçalar diğer bağlantı parçasının tümünün birbirine geçmesi halinde kullanılmaktadır.

Tapa uçlu saplama farklı uzunluktaki parçaların birbirine geçmesi amacıyla kullanılmaktadır.

Her iki bağlantı parçasının eşit uzunlukta olduğu durumlarda ise çift uçlu saplama cıvatalar kullanılmaktadır.

Yivli uçlu saplamalar ise sızdırmazlık için kullanılmaktadır. Özel uygulamalarda kullanılanlara U Bolt, J Bolt ve L Bolt isimleri verilmiştir. Özel amaçlı kullanılan kısa gövdeli çift uçlu saplamalar da saplama çeşitlerinin bir diğer çeşididir.

Saplama, askı sistemlerinde bağlantı elemanları olarak kullanılmaktadır. Gerdirme amaçlı kullanıldıkları alanlar ise çelik konstrüksiyon sistemlerdir. Ayrıca tam dişli, kısmi dişli ve her iki ucu dişli saplama modelleri de saplama çeşitleri arasındadır. Saplama civata üretiminde kaplama olarak, Inox (paslanmayan), elektro galvaniz ve dakroment kaplama tercih edilmektedir.

Diğer Saplama Çeşitleri

  • Aks Saplama, Tam Diş Saplama,
  • Yarım Diş Saplama,
  • Kimyasal Saplama,
  • Kimyasal Cam Tipi Saplama,
  • Donatı Vida Dişli Ankraj,
  • Metrik Dişli Saplama,
  • Egsoz Saplaması,
  • Çift Taraflı Trifon Saplama,
  • İki Ucu Dişli Kanepe Çekyat Saplaması(DIN901),
  • İki Ucu Dişli Saplama(DIN901),
  • Yarım Dişli Saplama(DIN525),
  • Galvaniz Kaplamalı Tam Dişli (DIN975),
  • Lak Kaplamalı Tam Dişli (DIN975),
  • Whitworth Tam Dişli (DIN975),
  • Paslanmayan İnoks Tam Dişli (DIN975),
  • Çelik Tam Diş Saplama (DIN975),
  • Pahlı Tam Dişli Saplama (DIN976),
  • Tam Dişli Kimyasal Saplama,
  • Tam Dişli Saplama (DIN975)

Saplama Ölçüleri ve Fiyatları

Saplamalar M100’e kadar farklı ölçü ve ebatlarda üretilmektedir. İsteğe göre özel ölçülerde de imal edilmektedir. Değişik ölçü ve tiplerde olduğundan saplama ölçü ve fiyatları değişkenlik göstermektedir.

 

Diğer Yazılar