Arama:
Tij Demiri ve Kullanım Alanları

Tij Nedir?

Birçok kullanım alanı olan tij demiri özellikle inşaatlarda kolon ve beton içerisinde gergi mili olarak kullanılmaktadır. Bir diğer adı tayrot olan dayanıklılığı yüksek içi boş çelik çubuklardır. İnşaatlarda yukarıdan aşağı doğru olan elemanların beton kalıplarına destek için eklenen ve betonda yaşanabilecek segregasyon engelleyen parçalardır. Bir nevi beton tamir ve soğuk derz dolgu malzemesi olduğunu söyleyebiliriz.
Teknik ve halk ağızında farklı isimlerle kullanılan tij adı haricinde tirot, tie-rod, tayrot ve tayrod olarak da bilinmektedir.

Kullanım alanlarına göre bir çok değişik boyut ve türde üretilen bu bağlantı elemanlarının; kullanım şartları, sunduğu kolay çözümler ve mukavemetli yapısı ile daha çok tercih edilen çeşidi yassı tij, yaklaşık 17 tona kadar kopma mukavemetine sahip elemanlardır. Ayrıca tijlerin bakımı, takılması ve sökülmesi basit, beton şerbetinin zorluklarından az etkilenen yeteneklere sahiptir.

Tij Avantajları

İnşaatlardaki beton kalıpların mukavemet gücünü çoğaltan tijler, beton kalıplara güçlülük kazandırması yanında, kolay ve fonksiyonel özellikleri sayesinde işlerin çabuk ilerlemesine büyük fayda sağlar ve ciddi zaman kazandırmaktadır. Diğer avantajları ise;

  • Nemli ve ıslak yüzeye direkt olarak uygulanabilir.
  • Koruyucu duvar veya sıvaya ihtiyaç yoktur.
  • Uygulama işçiliği kolay ve maliyet olarak düşüktür.
  • Uygulamadaki kolaylık, kısa sürede yalıtım işinin tamamlanmasını sağlar
  • Diğer yalıtım malzemelerine göre kış aylarında uygulama imkanı daha fazladır.

İnşaat Sektöründe Tij Nasıl Uygulanır?

İlk önce tij delikleri içerindeki demir ve plastik benzeri parçalardan arındırılır. Delik ağızları pürüzlendirilir. Ardından uygun oranda dozajlanmış A ve B komponentleri, dolgu malzemesinin birbirine karıştırılması ve deliklere doldurulması ile uygulama tamamlanır. Yatay ve düşey uygulamalarda tercih edilmektedir. İnşaat demiri, betonun sıkıştırma açısından güçlü olmasına rağmen, gerilim anlarında zayıf olduğu aşikardır. Bunun telafisi için inşaat sektörünün vazgeçilmezleri arasında tij demiri bulunmaktadır.

Benzer Yazılar


Tij Demiri Nedir? Tij Demiri Fiyatları Ne Kadar?

Tij Demiri

İnşaat alanında bazen dökülen betonun yapısından kaynaklı birbirinden ayrılma yaşanabilmektedir. Betonda ayrışma anlamına gelen segregasyon durumlarında tij demiri denilen bağlantı elemanları kullanılmaktadır.  tayrot demiri olarak da bilinmektedir. Kalıpların bağlanacağı delik iç kısımlarının doldurulmasında kullanılmaktadır. Tij bağlantı elemanlarının 17 tona varan kopmaya dayanıklı oldukça güçlü yapıları vardır. Takılıp sökülmesi, bakımı kolaydır. Ayrıca betonu dökerken karşılaşılan sorunlardan en az şekilde etkilenmesi nedeniyle tercih edilmektedirler. Bu elemanlar yabancı dilde tie rod adından gelmektedir. İnşaatlarda kolon ve kiriş kalıplarında bağlantı ve kurulum için önemli bir aksesuarların başında gelir. Bu özelliğinden dolayı kalıp gergi mili adıyla da kullanılmaktadır. Farklı tip kalıplarda farklı ihtiyaçlara göre kullanılmaktadır. Üretim aşamasında uzunluk ve çap ölçüleri talebe göre değişkenlik gösterebilmektedir.

Tij Demiri Avantajları

Teknik bir bağlantı elemanı olarak kullanımı oldukça basit ve ekonomiktir. İnşaatlarda kullanıldığı kalıpları güçlendirmektedir. Tie rod demiri kalıpların sabit bir şekilde kalmasını sağlamaktadır. Takılması ve sökülmesi pratik ve hızlı olmasından dolayı zaman ve iş gücü maliyetlerinden tasarruf etmeye yarar. Kullanım ömrünün uzun olması bu elemanı defalarca sökülüp takılabilme özelliği sağlamaktadır.

Tie Rod Demiri Teknik Aksesuarları

  • Somun,
  • Aynası,
  • Tij borusu (kalıp içine dökülen betondan demirin basit ve rahat bir şekilde çıkartılabilmesi için kullanılan pvc borudur.)
  • Başlık,
  • Başlığı tapası,
  • Konik,

Tie Rod Demiri Kullanımı

İnşaat sektöründe tij demiri olarak bilinen tie rod bağlantı elemanlarının ana görevi perde betonları güçlendirmedir. İnşaatlarda beton dökümlerinde karşılaşılması istenmeyen durum olan kalıbın açılmasını önlemektedir. Tij üzerinde mil yapısı olması kolay sökülüp takılmasını sağlamaktadır. Tij borusunun sökülmesi ardından beton üzerindeki delikler uygun izolasyon ile kapatılmaktadır.

Ölçüleri ve Fiyatları

Piyasada M6 -M30 aralığında bulunan tij demiri ölçüleri istenilen talebe göre üretimi yapılabilmektedir. Özel ölçüler için bizimle iletişim kurmanız yeterlidir. Ölçülerinde olduğu gibi farklı taleplere göre tij demiri fiyatları da farklılık gösterebilmektedir.

Diğer Yazılar


Tij Saplama Nedir?

Tij nedir? Saplama nedir?

Endüstride birçok farklı alanda kullanılan tij çubuğu bağlantı elemanları arasında yer almaktadır. Boyları 1 metre olan tijlerin yüksek dayanma kabiliyetleri mevcuttur. Saplama ise birden fazla parçaları birleştirmek amaçlı her iki uç tarafında diş açılmış olan baş kısmı olmayan  cıvata çeşididir. Tij çubukları piyasada birçok farklı isim ile kullanılmaktadır. En çok bilinenleri tayrot, tayrod, tie rod, tie rot, blon ve tij saplama isimleridir. Saplama tijler paslanmaz çelik gijon olarak da üretimi yapılmaktadır.

Tij Saplama Kullanım Alanları

İnşaat sektörünün en çok kullanılan kalıp elemanlarından biri olan tij saplamalar; beton perdelerde zayıf noktalar oluşabilmektedir. Bu zayıf alanlara tij delikleri denilmektedir ve bu noktalara müdahale edilmezse ileride daha ciddi yalıtım sorunlarına neden olabilmektedir. Kullanım alanlarına sektörel olarak bakarsak; inşaat, uçak ve otomotiv sanayinde yoğun olarak kullanılmaktadır ve tij saplama kullanım alanlarına detaylı bahsedecek olursak;

  • Beton perdelerde oluşan tayrot (tij) deliklerinin doldurulmasında,
  • Segregasyon denilen betonun malzemesinin gerçek özelliğini yitirmesi durumlarında,
  • İnşaat kalıplarının hazırlanması
  • İnşaatlarda temel çeşitlerine güç kazandırma,
  • Havuz gibi ıslak zemin alanlarının inşasında
  • Sıkma ve sökme işlemlerinin yüksek oranda kullanıldığı yerlerde
  • Gerilim ve baskının  yüksek olduğu yerlerde
  • Uçakların gövde ve kanatlarının montajında
  • Otomobil üretiminde tie rod direksiyon düzeneğinde
  • Prefabrik yapılarda kullanılan ankraj işlemini (ankraj bulonu) sağlamlaştırmada
  • Telekomünikasyon kabinet üstü rack bağlantılarında
  • Asansör montaj ve kurulumlarında

Tij Saplama Tercih Edilme Nedenleri

  • İnşaat kalıplarının hazırlanmasında hız ve sağlamlık kazandırması
  • Diş yapısı sayesinde takma ve sökme işlemleri hızlıdır
  • Beton şerbetinden daha az zarar görürler.
  • Bakımları kolaydır.
  • Kullanım ömürleri daha uzundur.
  • Özel çelik malzemelerden üretildiğinden kopma gücü çok dayanıklıdır. (max 17 ton)

 

Tij Saplama Çeşitleri

Kullanım alanlarına göre farklı tip ve ölçülerde üretilen tij çeşitlerinden bazıları:

Galvaniz Kaplı Metrik Gijon Tij

Inox (paslanmaz çelik gijon) Tij

Trapez Gijon Kare Diş Tij

 

Tij Demiri (saplama): Perde, kolon ve kiriş kalıplarının iki yüzünde bulunan panoların birbirine bağlar. Beton şerbetinden daha az etkilendiğinden beton dökümü esnasında oluşan basınç kaynaklı kalıpların patlamasını engel olur.

Tij Borusu: Uçlarında takılı olan matkaplar sayesinde sondaj kuyu delmeye yarar. Sondaj kulesine ilk indirilen borulardır.

Tij Dübeli: Bina mantolamasında kullanılan iskelelerin kurulumu esnasında bağlantıları kuvvetlendirir. İskele kelepçeleri tij dübeli dediğimiz çelik dübellere montajı sağlanır.

Diğer Yazılar