Arama:
Vida Çeşitleri

Vida nedir?

Vidalar pek çok farklı işe yaradığı gibi oldukça yararlı ürünlerdir. Vida, düzgün silindirik yüzeye özel ölçülerle açılmış oluklara verilen isimdir. Vidaların işlevliği kadar vida çeşitleri de son derece fazladır.

Vida Çeşitleri Nelerdir ?

Vidalar genellikle dişlerine göre çeşitlere ayrılmaktadır. Vida çeşitleri denilince akıllara gelen 5 ayrı vida çeşidi vardır. Bu vida çeşitleri ise şu şekilde listelenebilir:

1. Üçgen Vida

Üçgen vidalar uçları üçgen şeklinde olan vidalardır. Pek çok farklı işlevlere sahip olan üçgen vidalar yaygın olarak satılmaktadır. Açılımının zor olduğu söylenen bu vidalar, düz tornavida yardımıyla kolayca açılabilir.

Üçgen vida ölçüleri de birbirinden farklı olabilmektedir. Vida ölçüleri konusunda akıllarda oldukça fazla soru işareti meydana gelse de her

işe özel ölçülere sahip üçgen vida mevcuttur.

2. Yuvarlak Vida

Yuvarlak uca sahip olan pek çok vida da bulunmaktadır. Bu yuvarlak vidaların kimisi tırtıklı olarak isimlendirilen bir yuvarlaklığa sahipken bazısı ise tamamen yuvarlak pürüzsüz uçlara sahiptir.

Yuvarlak vida ölçüleri olarak da pek çok çeşit bulunmaktadır. Mevcut olan eşyaların tamiri veya düzeltilmesi için kullanılmakta olan yuvarlak vidaları vida çeşitleri denince akıllara getirebiliriz.

3. Trapez Vida

Trapez vida, özellikle inşaat sektöründe yaygın bir şekilde kullanılan vida çeşididir. Tahta montajında sıklıkla kullanılan bu vida çeşitleri özellikle dış yüzeylerde ve çatılarda etkili olmaktadır. Uygun vida ölçüleri dahilinde de trapez vidaları satın alabilirsiniz.

4. Kare Vida

Kare vida, vida çeşitleri arasında en farklısı olarak dikkat çekmektedir. Çünkü kare vidalar üçgen vidalar gibi değildir. Onlar gibi bağlantı amacıyla kullanılmamaktadır. Kare vidaların genel kullanım amacının hareket sağlamak olduğunu söyleyebiliriz. Sürtünmeyi azaltan bu kare vidaları uygun vida ölçüleri ile bulabilirsiniz.

5. Testere Vida

Şekli itibariyle de bu ismi alan testere vidalar da vida çeşitleri denilince akla ilk gelenlerden biridir. Tek yönlü aşırı yüklemeler ve preslerde testere vidaların kullanımının oldukça yaygın olduğunu söyleyebiliriz.

33 derecelik bir diş açısına sahip olması da testere vidalar hakkında bilinmesi gereken bilgilerden biridir. Asimetri kesitli bir vida çeşitleri olan testere vidalar, bu özelliği ile de en zor işlerde bile yardımcı olmaktadır.

 

Diğer Yazılar

Diş Biçimine Göre Vida Çeşitleri

Vida Çeşitleri

Vida çeşitleri için öncelikle helis eğrisi kavramını öğrenelim. Helis eğrisi, dik üçgenin silindirin üzerine sarıldığında oluşan eğriye helis eğrisi denir. Silindir taban çevresi, etrafına sarılacak üçgenin dik kenarına eşittir. Vida üzerindeki dişler ise silindirik mil üzerine eğimli bir düzlem sarılmasıyla meydana gelir. Bazen silindirik yerine konik millerde kullanılmaktadır. Eğri düzlemin sarılmasında meydana gelen eşit aralıklı oluklar üçgen, trapez ve kare şekiller meydana getirmektedir. Tüm bu bahsedilen kavramlar vidayı meydana getirir. Örneğin nesneleri bağlama amaçlı metrik vidalar kullanılırken, hareket iletimi gereken noktalarda kare ve trapez vidalar daha doğru bir seçim olmaktadır.

Vidaların asıl görevleri, yük taşımak ve hareketi iletmektir. Sanayi gibi birçok alandaki makine gruplarının dişli kısımlarını vidalar oluşturmaktadır. Vidalar diş biçiminin kullanım alanlarına göre 3 farklı vida çeşitleri mevcuttur.

Diş Biçimine Göre Vida Çeşitleri

  1. KARE VİDALAR:

    Silindirik mil üzerine sarılan eğri düzlemin meydana gelen eşit aralıkların kare olduğu vida tipleridir. Yapısı gereği bağlama amaçlı değil, trapez vidalarda olduğu gibi hareket ve kuvvet iletimlerinde kullanılmaktadır. Ancak vida üzerindeki kanalların kare oluşu ve boylarının kısa olmasından dolayı çok fazla sıkıştırma yapılamamaktadır.

  2. TRAPEZ VİDALAR:

    Silindirik mil üzerine sarılan eğrinin meydana getirdiği eşit aralıkların kesilmiş üçgen şekline benzediği vida tipidir. Vida adımının, kesik üçgen şeklinde olması somun ve vidanın birbirine boşluksuz sımsıkı tutunmasını sağlamaktadır. Buda trapez vidaların kolayca sökülebilmesini sağlamaktadır. Sonuç olarak kullanım rahatlığından dolayı devamlı parçaların sökülüp takılması gereken alanlarda tercih edilmektedir. Helis açıları büyük olmasına rağmen uç açıları oldukça küçüktür. Sonuç olarak, sürtünme kuvvetini azalttığından bağlantı vidası olarak kullanılamazlar. Kare vidalarda olduğu gibi trapez vidalar da hareket iletiminde kullanılmaktadır.

  3. ÜÇGEN VİDALAR:

    Bu vida tipinin helis açısı ve diş yüksekliği küçük, düş açısı ise büyük olma özelliği onu en sağlam vida tipi içerisinde konumlamaktadır. Bu vidaların baş tarafı üçgen şeklindedir. Diş açılarının değerine göre kendi içinde ikiye ayrılmaktadır. Diş açısı 60 derece olanlara metrik vida, yine diş açısı 55 derece olanlara whitworth (permak) vida denilmektedir. Üçgenin iç açıları toplamı 180 derece olduğundan yola çıktığınızda metrik vidaların diş açıları eşkenar üçgene, whitworth vidalar ise ikizkenar üçgene benzediğini söyleyebiliriz. Sonuç olarak, helis açılarının düşük oluşu darbelerde etkin performans sağladığının da bir göstergesidir.

  4. TESTERE VİDALAR:

    Diş açısı 30 derece olup, tek yöne doğru eğimleri vardır. Bu nedenle hareket vidası olarak tek yönlü kuvvetleri taşıma özelliği taşımaktadır. Ve bu nedenle daha çok vinç ve krikolarda kullanılmaktadır.

  5. YUVARLAK VİDALAR:

    Diş açısı yuvarlak ve 30 dereceye sahiptir. Diş açılarının yuvarlak olması örneğin kumlu, tozlu ve nemli ortamlarda rahat kullanım sağlamaktadır.

 

Diğer Yazılar