Arama:

Mekanik Ankraj

Ankraj uygulamasında betona önceden yerleştirilen ankraj ile betona sonradan yerleştirilen ankraj uygulama modelleri mevcuttur. Betona sonradan yerleştirilen ankraj çeşitleri ise kimyasal ankraj ve mekanik ankraj diye ikiye ayrılmaktadır. Mekanik ankrajlarda, ankrajın mekanik kapasitesi kullanıldığından düşük gerilme olan alanlarda tercih edilmektedir. Örneğin antenlerin beton yapılara montajında mekanik ankrajlar kullanılır.

Mekanik Ankrajın Avantajları

Taş kaplama malzemelerin beton yüzeylere ankraj ile tutturulması mekanik montaj yöntemidir. Bu yöntemde taşların ağırlığı beton yüzeye ayrı ayrı aktarılmaktadır. Mekanik montajın avantajı, taşların tek başına yerinden çıkarılabilmekte, değiştirilebilmekte veya boş bırakılabilmektedir. Yüzeyin tipi, taşın boyutu, kalınlığı ve beton yüzeyin yüksekliğine göre doğru bir ankraj çeşidi seçilmelidir. Kimyasal veya mekanik ankrajlar, beton olan yüzeye sonradan yerleştirilen ankrajlardır . Kimyasal bir madde uygulanmadan yapılan ankrajlar, mekanik ankrajlar olarak geçer. Elemanların mekanik olarak taşıma kapasiteleri kullanılan ankraj çeşididir. Bu ankrajlarda genelde dübel kullanılmaktadır.

Özellikle yüksek katlı yapılar, rıhtım gibi deniz üst-alt yapıları ve benzeri devrilme ve çekme kuvveti yüksek olan yapıların temellerinde yüksek basınçtan kaynaklanan ciddi gerilmeler olmaktadır. Bu tip yapıları güçlendirme için ankraj uygulamaları yapılmaktadır. Bunun haricinde prefabrik yapının zemininde, binaların mantolama işlemlerinde ve hatta son dönemlerde depremde hasar görebilecek binaların güçlendirme çalışmalarında ankraj modelleri uygulanmaktadır.