Ankraj Çeşitleri Nelerdir?

Ankraj çeşitleri nelerdir?

Ankraj, yapı elemanlarını betona tutturma ve demirleme amaçlı kullanılmaktadır. Bu elemanlar üzerine uygulanan gerilme kuvvetini tabana iletmektedir. Farklı tipte ankraj çeşitleri mevcuttur. Aynı zamanda saplama olarak da bilinmektedir.

Ankraj Çeşitleri
Ankraj Çeşitleri

Kullanım amaçlarına göre 2’ye ayrılırlar.

Pasif ankraj; zeminin ankraja hareket etmesi ile yük taşırlar. Ön germeli ankraj ise büyük hareketleri daha uygun oranlara düşürmektedir. Genellikle yapıya veya zemin yüzey levhasına çekilerek kullanılırlar.

Öngermeli ankraj; geçici ve kalıcı ankraj olarak ikiye ayrılırlar.
Geçici ankraj; inşaat sırasında uygulanır ve kısa süreli olarak fayda sağlar. Kullanım ömrü yaklaşık iki yıldır.

Kalıcı ankraj ise genelde yapı ve kazı alanlarında kullanılmaktadır. Ortalama kullanım ömürleri 75 – 100 yıl arasındadır.

Ankrajların parçaları; ankrajın deliği, çelik halat, kafa, plaka, grip (kama), merkezleyici, ayırıcı, koruge boru, enjeksiyon, ankrajın köküdür.

Ankrajlar Hangi Alanlarda Kullanılmaktadır?

Ankraj güçsüz zeminlerde çökmeye engel olmaktadırlar. Örneğin yerin altına inşa edilen otoparklarda veya yeraltı ulaşım güzergahlarında kullanılmaktadırlar. Yine barajlarda yükseltme amaçlı kullanılmaktadır. Ayrıca denizin kıyı şeridine vuran dalgalarının iskelelere zarar vermemesi amacıyla ankraj tercih edilmektedir. Deprem ve sismik vakalarda oluşabilecek can kayıplarının önüne geçmek için kullanılmak zorundadır.

Ayrıca ankraj uygulamaları hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için zemin ankrajı nasıl uygulanır? yazımızı inceleyebilirsiniz.

 

Diğer Yazılar