Tayrot Mili Nedir? Tayrot Somunu Nedir? (Tie Rot)

Tayrot Mili Nedir?

Bağlantı çubukları olarak adlandırılan, İngilizce’den dilimize girmiştir. Tie rod kelimelerin okunuşu olan Tayrot mili, betonarme duvarlar arasına yerleştirilen bağlantı çubuklarıdır. İnşaat sektöründe kalıp malzemesi, askı sistemlerinde ise bağlantı elemanı olarak kullanılmaktadır.

Tayrot Mili (Tie Rot) Kullanım Alanları

Tie Rot mili kullanım alanları liman, rıhtım, dalgakıran veya nehir dolgu alanlarıdır. Yardımcı eleman olarak galvanizli siyah somunları ve pulları ile birlikte kullanılmaktadır. Kullanım alanı olan sektörlerde tij demiri olarak da bilinmektedir. Genellikle tayrot mili ölçüleri 1 metre standardında olup, talebe istinaden farklı ölçülerde üretilmektedir. Tie Rot (tij) borularının perde ve kolon kalıplarında, beton ile temas etmemesini sağlar. Çelik ve ahşap kalıplardaki perde beton dökümü sırasında Tie Rot milini muhafaza amacıyla kullanılan borulardır.

Tayrot’un başlıca görevi, saplama için kullanılan kılıf borusunun içerisine beton şerbeti sızmasını önlemektedir. Özel tapası sayesinde kapatılıp veya sökülüp tekrar kullanılmaktadır. Bu durum Tayrot milini defalarca kullanılabilir bir malzeme yapmaktadır.

Aynı zamanda tayrot mili yaklaşık 5 bar basınca dayanıklı yapısı sayesinde yalıtım gerektiren alanlarda tercih edilmektedir.

Tayrot Borusu

Tayrot (Tie-Rot) koruyucu boru başlığı betonarme perde kolon ve kiriş kalıplarının arasındaki mesafeyi sabit tutmak için kullanılmaktadır. Beton dökümünden kaynaklı olası basınçtan, kalıpların kırılma, patlama veya eğilmesini önleyerek, sabit kalmasını sağlamaktadırlar. Ayrıca beton dökümünde perde kalınlık değerini korumak için içerisine girecek şekilde tayrot borusu kullanılır. Böylelikle beton döküldükten sonra boruların içindeki tayrot kolaylıkla çıkarılıp tekrar kullanılabilmektedir. Tayrot iki ana parçadan oluşmaktadır. Bunlar tayrot başlığı ve tayrot çubuğudur.

Tie-Rot başlığı ve borusu kelebek kilitler ile kalıba yerleştirildikten sonra boru içerinden uygun çapta çelik çubuklar geçirilmesini ve sonrasında rahatlıkla sökülmesini sağlar.

Diğer Yazılar